De fleste kvantitative egenskaber udviser en vis grad af arvelighed. Arvelighed viser sig ved at individer, der afviger positivt fra gennemsnittet, også får afkom der afviger positivt og omvendt. Der er en jævn overgang mellem egenskaber, der nedarves Mendelsk med simpel arvegang, og egenskaber der udviser kvantitativ arvegang uden vel adskilte klasser. Den kvantitative genetiske arvegang skyldes, at effekten af det enkelte gen er ringe, og at geneffekten også er under indflydelse af miljøpåvirkninger.
Arvelighedsgraden afgør ligheden mellem beslægtede individer.
Arvelighedsgraden kan bestemmes statistisk som regression af afkom på
forældrenes gennemsnit. Arvelighedsgraden har
værdier der ligger
mellem 0 og 1, hvor arvelighedsgraden 0 svarer til ingen sammenhæng
og 1 svarer til fuldstændig sammenhæng mellem forældre
og afkom. Se højre side af figur 1.2.
Figur 1.2. Relation mellem phenotype, genotype og miljø, formuleret af W.Johannesen på grundlag af viste bønneforsøg. |
![]() |
I ovenstående tegning er vist, hvad Johannesen fandt: Når bønnerne var 100 procent indavlede, hvilket svarer til at alle bønner genetisk set var ens, så var der ingen sammenhæng mellem bønnens egen vægt og vægt af dens afkom, regressionskofficienten (b) af afkom på forældre var lig 0. For udavlede bønner, der genetisk set alle er forskellige, var der en lineær sammenhæng b = 0,27. Dvs., var forældrebønnen 10 mg større end gennemsnittet, var afkommet 2,7 mg større end gennemsnittet.
For stort set alle egenskaber vil der i udavlede populationer være
en vis lighed mellem beslægtede individer.
I figur 1.3
er vist den todimensionale sammenhængen mellem højde blandt veterinærstuderende
og gennemsnitshøjden af deres forældre. Grafen er en udskrift fra
SAS med proceduren proc plot.
Figur 1.3 Relation for højde mellem afkom og gns forældre. Er gns. Forældre højden 1 cm over gennemsnittet er deres afkom 0,6 cm over gennemsnittet. Sammenhængen skyldes at egenskaben er arvelig med en arvelighedsgrad på 60 procent. |
![]() |
Genotypen kan altså kun observeres, når der er genetisk variation, og den er lig med den del af phenotypen (den phenotypiske variation) der kan genfindes hos afkom. Fra de to eksempler den udavlede bønnepopulation og den humane population kan man på grundlag af den lineære sammenhæng mellem forældre og afkom, hvor hældningen er henholdsvis 0,27 og 0,6, konkludere at genotypen (genotypisk variation) udgør henholdsvis 27 og 60 procent af den phenotypiske variation. Milieu påvirkningerne må således forårsage den resterende del af variationen.