For at få en forståelse for avlsarbejdets idé er
vist i figur 1.4, hvorledes man gennem
en lang årrække
har arbejdet med Dansk Jersey malkekvæg.
Der er gennem ca. 20 generationer
hele tiden udvalgt de dyr, der havde den højeste fedtprocent. Effekten
er ca. 0,1 procent enheders ændring per generation i fedtprocenten.
Der er ikke noget der tyder på, at man ikke kan fortsætte endnu
20 generationer med samme selektionseffekt for en højere fedtprocent.
Eller man ved selektion vil kunne nå tilbage til udgangspunktet.
Holstein Frisian (HF) racen har ikke været selekteret for fedt
% og har derfor været forholdsvis stabil i samme periode
med hensyn til fedt procent.
Figur 1.4. Fordelingskurver over fedt procent i mælken hos HF og Jersey, Jersey både år 1900 og 1990 . En Jersey ko er vist på billedet. |
Figur 1.5
|
Avlsarbejde såvel som naturlig selektion er tidsmæssige langsomme processer. Under stærk selektion kan en populations middelværdi dog ændre sig med op til 10 procent pr generation, såfremt den givne egenskab udviser en høj arvelighedsgrad.
Resultatet af 30 generationers fortsat selektion for kuldstørrelse hos mus kan ses her. Kuldstørrelsen er ved selektion i denne periode forøget med 5 unger fra 9 til 14 pr kuld, hvilket svarer til en stigning i kuldstørrelse på 0,16 unge pr generation.