2.2 Hardy-Weinberg ligevægt og statistisk test

Foregående side

Definition på H-W ligevægt. I en stor population med tilfældig sammenparring vil der efter en generations forløb opstå Hardy-Weinberg ligevægt, såfremt der er samme genfrekvens blandt han og hun køn. Hardy-Weinberg ligevægt indebærer at gen og genotypefrekvenser er konstante fra generation til generation. Opstår der uligevægt genetableres ligevægten efter en generations tilfældig parring med genfrekvenserne p og q og genotypefrekvenserne p2, 2pq og q2 i et to allelt system, når der er tilfældig parring i en stor population uden systematiske påvirkninger såsom migration, mutation og selektion.

Statistisk test for H-W ligevægt

Der anvendes data med hensyn til albumin type hos danske Schæferhunde, der blev vist i foregående afsnit.
I populationen blev fundet følgende antal af de tre genotyper (obs), og der er beregnet det tilsvarende forventede antal under Hardy-Weinberg ligevægt (exp).

---------
Genotype        SS               SF             FF       Total
Antal, obs       36               47             23     = 106 = N
Frekvens, exp   p2              2pq               q2    = 1,00
Antal, exp      p2N             2pqN              q2N   = N
Antal, exp      33,2             52,3           20,5    = 106
Afvigelse        2,8             -5,3            2,5
Chi-i-anden     0,24             0,54           0,31    = 1,09
----------


Frekvensen af S beregnes som  p = (2*36 + 47)/(2*106)  = 0,56
    do        F         do    q = (2*23 + 47)/(2*106)  = 0,44
                                                         -----
                                                         1.00  

Det forventede antal under Hardy-Weinberg ligevægt (exp) beregnes på grundlag af sandsynligheds regningens multiplikationsregel.
For SS genotypen skal der trækkes et S gen fra en far, og der skal trækkes et S gen fra en mor, det samme gentages 106 gange. Den samlede sandsynlighed for SS genotypen bliver derfor p*p*106. Og der gennemføres tilsvarende argumenter for de to andre genotyper. Resultaterne er vist i ovenstående tabel.
Chi-i-anden test for H-W-ligevægt kan nu beregnes som summen af afvigelsernes kvadrat hver i forhold til det forventede antal.
Testen har 1 frihedsgrad, da der er tre klasser, og der skal anvendes 2 frie parametre p og N for at beregne det forventede antal. Den sidste parameter (q), der anvendes, er ikke fri, da den kan beregnes som (1 - p).

Ved tabelopslag (kapitel 13) med 1 frihedsgrad får man, at 3,84 er 5% grænse for opretholdelse af H0, at data har H-W proportioner. Den fundne afvigelse mellem observeret og forventet antal har derfor en sandsynlighed der større end 5 %. Konklusion: Der er ikke nogen statistisk sikker afvigelse fra H-W ligevægten.

Applet til beregning af Chi-i-anden for H-W-ligevægt, klik her.

Næste side