4.3 Simple former for tæt indavl

Foregående side
Figur 4.4. Slægtskab og indavl efter parring af tæt beslægtede individer.

Beslægtede individer kan anvendes som informationskilder i forbindelse med bestemmelse af et dyrs avlsværdi, som bliver omtalt i lektion 7. Det er derfor vigtigt at have et overblik over hvilke slægtskabsformer, der både findes i stort tal og er nært beslægtede. I figur 4.4 er vist de mest almindelige tætte slægtskabsformer.
Rekapitulering af beregningsmetoderne for slægtskab. Tæl antallet (n) af generationer over den/de fælles aner der er mellem A og B. Hvor mange forskellige veje over fælles aner er der mellem A og B. Slægtskabsgraden er summen af 0,5n(1+FA) for alle mulige veje.
Eksempel: Slægtskab mellem helsøskende 0,52 + 0,52 = 0,50

Indavlsgraden for afkommet er halvdelen af slægtskabsgraden mellem de to forældre. Hel og halvsøskende kan skaffes i stort tal indenfor husdyravl. Nye metoder for kloning af æg gør det også muligt at fremskaffe grupper af enægstvillinger.

Ved avl med laboratoriedyr feks. mus og rotter er det almindeligt at reproducere dyrene med fortsat helsøskendeparring. Lang de fleste stammer er 100 procent indavlede, og indavlen vedligeholdes med fortsat helsøskendeparring. Startes fra en udavlet population vil 20 generationers helsøskendeparring medføre, at indavlsgraden bliver på mere end 99 %. De fleste af vores husdyr har i øvrigt svært ved at reproducere sig ved indavlsgrader på mere end 50 %, idet indavl giver anledning til nedsat fitness, som vist i næste afsnit.

Næste side